Blog

Snorkelen en Duiken op Ibiza

Door Rogier from SamBoat - 8 maart 2019

Snorkelen en Duiken op Ibiza

Niet alleen een party eiland

Ibiza is een bijzonder populaire vakantiebestemming. Het staat vooral bekend als party-eiland en dat is niet voor niets. Elke zomer weer komen tienduizenden feestvierders naar het eiland om nacht na nacht te genieten van de stampende house beats, relaxte lounge parties en de meest beroemde DJ’s ter wereld die met luxe privé jets ingevlogen worden om met hun draaikunsten de exclusieve feesten naar een hoogtepunt te brengen. Verder is Ibiza natuurlijk het eiland van de hippie atmosfeer. Tot op de dag van vandaag vindt u op het eiland nog echte hippie-communities die rechtstreeks terug te voeren zijn naar de hippie beweging uit de jaren zestig. En alhoewel deze feesten en de hippiesfeer voor de meeste toeristen de hoofdreden van hun bezoek aan Ibiza zijn en het eiland daar vooral zijn internationale bekendheid aan dankt is er echt nog heel veel meer te beleven op Ibiza!

Veel minder bekend is dat Ibiza ook een prima vakantiebestemming is voor gezinnen met kinderen, toeristen die juiste eens helemaal tot rust willen komen of voor degenen die een vakantie zoeken met sportieve activiteiten. Sterker nog, terwijl de feestvierders nog allemaal in hun bed liggen om hun roes uit te slapen en batterij weer op te laden voor een nieuwe nacht van dansen en feestvieren, kunt u rustig genieten van de architectuur van Ibiza stad, het strand, een fiets- of wandeltocht of u gaat er eens lekker op uit met een gehuurde boot.

Via SamBoat kunt een boot huren in Ibiza stad en een heerlijke dagtocht maken naar bijvoorbeeld Mallorca of Formentera. Eilanden die beiden ook deel uitmaken van de Balearen, maar een compleet andere sfeer hebben als Ibiza zelf. Op Mallorca bijvoorbeeld geniet u voornamelijk van het natuurschoon, terwijl u op Formentera juist geniet van de rust die op Ibiza soms ontbreekt.

En als u er dan toch op uitgaat met de boot, denk er dan ook eens aan om een snorkel- en of duikuitrusting mee te nemen. Heeft u een brevet dan kunt u er natuurlijk zelf op uit. Heeft u dit niet dan zijn er op Ibiza ook meerdere duikscholen, zodat u van uw vakantie kunt profiteren om uw duikbrevet te halen.

Snorkelen op Ibiza

Ibiza biedt prima omstandigheden om te snorkelen. Met name in de zomermaanden van juni tot en met september ligt de gemiddelde watertemperatuur boven de 20 graden Celcius en kunt u heerlijk een paar uur met duikbril, snorkel en zwemvliezen in het water doorbrengen. Doordat het water glashelder is heeft u een uitstekend zicht en kunt u tot wel 30 meter ver kijken. Het eiland heeft ruim 200 kilometer aan kust en er zijn meer dan 70 stranden. De stranden bieden een prima laagdrempelige plek om eens voor het eerst te gaan snorkelen.  doet simpelweg een duikbril op, trekt uw zwemvliezen aan, snorkel in de mond en u loopt zo het water in. U zult versteld staan van het aantal vissen dat u zo dicht bij het strand al direct tegen komt. Als u eenmaal gegrepen bent door de indrukwekkende pracht van de onderwaterwereld is het tijd om wat meer afgelegen plekken te vinden en wellicht het water in te gaan op meer rotsachtige plekken. Hier vindt u over het algemeen veel meer variatie in de bodem en een nog uitgebreidere variatie in zeeleven. Een gebied dat bij uitstek geschikt is om te gaan snorkelen is de noordelijke kustlijn van Ibiza. Hier is het nog redelijk rustig en vindt u prachtige gevarieerde baaien. Vissen die u zoal tegen kunt komen zijn: makrelen, baarzen, roggen, brasems, monniksvissen, murenes, maar ook kreeften en krabben, octopussen en inktvissen en u kunt zelfs tussen de barracuda’s terecht komen. Met een beetje geluk komt u oog in oog te zwemmen met een heuse zeeschildpad en komt u zelfs een zwaardvis tegen!

Wat zijn de mooiste plekjes om te snorkelen op Ibiza?

Cala D’en Serra

Het dorpje Cala d’en Serra vindt u helemaal op de noordpunt van van Ibiza. Het ligt een paar kilometer ten oosten van Portinatx. Er is hier een prachtige baai met kraakhelder water en een prachtige rotsachtige kustlijn. Op een aantal steigers en een paar bootjes na is het hier bijzonder rustig, maar als u eenmaal het water ingedoken bent dan gaat er een indrukwekkende wereld van onderwaterleven voor u open. Als u weer het water uitkomt dan kunt u genieten van een heerlijk hapje en drankje bij het enige restaurant dat de baai rijk is.

Cala Xarraca

Ook in het uiterste noorden van het eiland, maar dan juist ten westen Portinatx vindt u Cala Xarraca. Dit is een grote baai en is volledig omringd door rotsen en ook verderop in het water liggen verschillende rotsformaties die boven het water uitsteken. Al met al een prachtige omgeving om te snorkelen en bovendien liggen er aan deze baai meerdere restaurantjes en kunt u er vlakbij goed parkeren.

Andere mooie plekken om te snorkelen zijn Es Pou Des lleo, Cala Mastella, Cala Portinatx, Cala Benirras, Cala Moli en Calo des Multons.

Duiken op Ibiza

Heeft u geen duikbrevet, maar wilt u na het snorkelen wel graag een stapje verder in uw duikavontuur? Denk dan eens aan een duikexcursie bij een van de duikscholen die Ibiza rijk is. U wordt per boot naar de mooiste plekjes voor de kust van Ibiza gebracht en maakt onder leiding van duikinstructeur uw eerste duik. De duikinstructeur is er niet alleen voor uw veiligheid, maar hij kent ook de beste duikroutes en wijst u de mooiste plekjes en vissen onder water.

Omdat duiken fysiek best intensief kan zijn, vult u voordat u op duikexcursie kunt gaan een medische vragenlijst in. Als u lijdt aan hartklachten, overgewicht of bijvoorbeeld oorklachten dan kunt omwille van de veiligheid in de meeste gevallen niet deelnemen aan een duikexcursie.

Zonder duikbrevet kunt u niet dieper duiken dan enkele meters. Dit lijkt misschien niet veel op het eerste gezicht, maar als u zich realiseert dat het meeste leven in de zee zich in de eerste tien meter onder het wateroppervlakte bevindt dan weet u dat dieper duiken in de meeste gevallen helemaal niet nodig is. Bovendien, hoe dieper u duikt hoe minder licht er door het water dringt en u zult als snel aanvullende materiaal als verlichting nodig hebben.

De duikscholen op Ibiza zijn over het algemeen van goede kwaliteit en ze beschikken over prima onderhouden materiaal.

Beschikt u wel over een duikbrevet dan kunt u uiteraard zelfstandig op pad en genieten van de prachtige duiklocaties die Ibiza te bieden heeft. Er is van alles te zien en te beleven tijdens het duiken. Het eiland staat bekend om zijn enorme scholen barracuda’s en verder komt u hier octopussen, schorpioenvissen en zelfs dolfijnen tegen.

Het scheepswrak van Don Pedro en The Lighthouse

Een van de favoriete stekjes van vele duikers op Ibiza is het wrak van de in 2007 gezonken Don Pedro. Het schip ligt op 46m diepte en is 142 meter lang. Verder is de oude viskwekerij bij Formentera bezienswaardigheid die u bij het duiken op Ibiza niet mag missen. Deze kwekerij is 20 jaar geleden ingestort en de overgebleven ruïnes zitten vol met barracuda’s.

Als laatste raden wij u nog The Lighthouse aan. Dit rif loopt van een diepte van 30 meter op tot zeven meter diepte en zit vol met prachtige flora en fauna. Op de bodem ligt de ingestorte vuurtoren waar dit rif zijn naam aan te danken heeft.


Online platform voor bootverhuur overal ter wereld
Een boot huren