Blog

Alles wat u moet weten over zeilen in Griekenland

Door Rogier from SamBoat - 5 maart 2019

Alles wat u moet weten over zeilen in Griekenland

In deze gids vertellen wij u alles wat u moet weten over zeilen in Griekenland. Welke plekken u absoluut moet bezoeken, wat u wel, maar vooral ook niet moet doen en aan welke regels u zich moet houden.

Algemene feiten:

 • De munteenheid: euro
 • De beste periode om te varen: april t/m oktober
 • Overheersende wind: noord
 • Officiële taal: Grieks
 • Wat u niet mag missen: de stranden van Naxos en Paros, de haven in de inham van Hydra en het scheepswrak van Zakynthos

In welke periode kunt u het beste zeilen in Griekenland?

Als u gaat zeilen in Griekenland moet u goed rekening houden met de seizoenen en de windrichting. De meest aangename seizoenen om te zeilen zijn voorjaar en herfst. In de zomer kan het erg droog en heet zijn en daardoor wellicht minder aangenaam.

Het vaarseizoen in Griekenland begint in april en duurt tot en met november. De winters op Kreta en Rhodos zijn zeer mild, maar als u landinwaarts naar het noorden gaat dan wordt het al snel koeler. De Meltemi wind of zoals de Grieken hem ook wel noemen, de Etesische wind is een harde wind bove de Egeïsche Zee waait en die ook bij stralend en zonnig weer op kan treden. Deze wind is zeer verraderlijk en kan ongeoefende zeilers in grote problemen brengen. Deze Meltemi kan vooral optreden van mei tot en met september en is het hevigst in de maanden juli en augustus.

Zware storm komt alleen voor in de wintermaanden en met name februari wordt algemeen gezien als de slechtste maand. Al met al is het weer in Griekenland zeer aangenaam en komt echt extreem weer zelden tot nooit voor.

Waar moet u aan denken als u in het hoogseizoen gaat zeilen in Griekenland?

Als u in het hoogseizoen gaat zeilen in Griekenland zijn er een aantal dingen waar u aan moet denken:

 • De drukste plekken zijn Lefkas, de Saronische eilanden en Corfu
 • Veel toeristen vermijden om te varen rond de eilanden Ios, Ros, Santorini, Mykonos, Rhodes, Lesvos, etc.
 • Op de Egeïsche Zee moet u rekening houden met de Meltemi winden die niet alleen vervelend zijn, maar voor onervaren zeilers daadwerkelijk gevaar kunnen opleveren
 • Alle musea, tavernes en thermale bronnen zijn geopend

Waarom in april, mei en juni gaan zeilen in Griekenland?

Een zeilvakantie in Griekenland gedurende deze maanden kan een goed idee zijn, maar is om de volgende redenen vooral ook een voordelig idee:

 • tijdens deze maanden zijn de eilanden groen en staan prachtig in bloei zo vlak na de regens in maart. Deze prachtige groene landschappen die in bloei staan vindt u vooral op de Dodecanese eilanden en de Cycladen. De eilanden worden echter bruin en dor naarmate het seizoen vordert en het zeilseizoen begint. De noordelijke eilanden in de Egeïsche Zee en de Ionische golf daarentegen blijven ook tijdens het hoogseizoen groen.
 • deze maanden zijn normaal gesproken de goedkopere maanden voor het huren van een zeilboot of catamaran, want het echte hoogseizoen begint pas in juli. in april , mei en juni kunt vaak nog met flinke kortingen een prachtige boot vinden om te huren.
 • tijdens deze periode is het veel rustiger en zijn er dus veel minder boten op het water. Bij welke haven u ook aankomt en op welk tijdstip van de dag dan ook, er is altijd wel een plekje vrij om aan  te leggen en in de restaurants aan de haven heeft men alle tijd en aandacht voor u.

Wat zijn de beste plekken om te zeilen in Griekenland?

Een zeilvakantie in Griekenland kan het avontuur van uw leven zijn. De eilanden zijn bezaaid met historische stadjes, prachtige stranden, oude ruïnes en luxe resorts. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerkende stadjes en havens en om er te komen is elke dag weer een nieuw avontuur. De ideale zeil ervaring.

De Griekse eilanden zijn onder te verdelen in zeven groepen en ze liggen verspreid over twee verschillende zeeën. De zeeën verschillen sterk van elkaar en ze bieden beiden een eigen en unieke ervaring. De zeven eilanden groepen zijn: de Saronische eilanden, de Cycladen, de Dodekanessos, de Sporaden, de Noord-Egeïsche eilanden, Kreta en de Ionische Eilanden. Alle eilanden zijn ideaal voor botenverhuur.

 • De Saronische eilanden

De Saronische eilanden ontlenen hun naam aan hun ligging in de Saronische Golf. Deze regio kent een kalme wind en relatief rustige wateren en is daarom een ideale omgeving voor beginnende zeilers of zeilers die voor het eerst Griekenland aandoen. De eilanden bieden voor ieder wat wils. Het is de ideale bestemming om van de natuur te genieten, om leuke stadjes te bezoeken, van eiland naar eiland te varen en ook voor de liefhebbers van het nachtleven is er genoeg te beleven. Bezoek Hydra, Aegina, Agistri en Spetses.

 • De Cycladen

De Cycladen zijn zonder twijfel een van de  populairste bestemmingen wereldwijd. U vindt hier niet alleen prachtige stranden, maar ook de meest fantastische landschappen en historische architectuur. De eilanden liggen als een cirkel gegroepeerd en een van de eilanden is Delos, het eiland waar volgens de Griekse mythologie de wieg van Apollo gestaan heeft. De twee bekendste en meest toeristische eilanden van de eilandengroep zijn Mykonos en Santorini.

Dit is echter niet alles wat de Cycladen u te bieden hebben. Er zijn ook nog vele kleinere en onbekende eilanden te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan Kimolos, Folegandros, Sikinos, Andros en Anafi. Am deze eilanden zijn stuk voor stuk pareltjes van natuurschoon en een bezoek meer dan waard. Los van de betoverend mooie omgeving die de Cycladen u bieden worden de regio door zeilers ook gewaardeerd om de wind tijdens het zomerseizoen. De zogenaamde Meltemi kan zeer krachtig zijn in juli en augustus en kan zelfs voor zeer bedreven en ervaren zeilers nog een flinke uitdaging bieden!

 • De Dodekanesos Eilanden

Dodekanesos betekent letterlijk twaalf eilanden in het Grieks, maar in werkelijkheid zijn het er een stuk meer. Enkele van de meest bekende eilanden zijn Symi, Lipsi, Nisyros, Tilos, Kasos, Khalki, Rhodos en Karpathos. Deze eilanden hebben een warm en droog klimaat en de wind waait hier voornamelijk uit het noordwesten. De eilanden liggen in het uiterste zuidoosten van Griekenland en zijn daarmee de de warmste zeilbestemming van het land. U kunt hier dan ook vanaf begin april al terecht en en het seizoen duurt tot eind oktober. U heeft wel enige zeilervaring nodig om door dit gebied te kunnen varen.

 • De Sporaden

De Sporaden vinden we in het noordwestelijke gedeelte van de Egeïsche Zee. De eilandengroep bestaat uit vier eilanden: Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros. Skiathos is van oudsher een van de eerste eilanden die door het massatoerisme omarmd werd en is tot op de dag van vandaag zeer populair bij liefhebbers van strandvakanties. U vind hier minder archeologische bezienswaardigheden of monumenten als in de rest van Griekenland, maar het gebied is prachtig om doorheen te zeilen. De wind is hier overheersend noordwest en u heeft wel enige ervaring nodig om hier goed te kunnen navigeren.

 • De Noord-Egeïsche Eilanden

Ten noorden van de Dodekanessos Eilanden liggen de Noord Egeïsche Eilanden. Deze eilanden zijn zeer groen en de bekendste eilanden van deze groep zijn Samos, Chios en Lesbos.

 • Kreta

Kreta is een eiland op zichzelf en vormt geen eilandengroep. Het is het grootste eiland van Griekenland en tevens het meest zuidelijke eiland. Het ligt op de scheiding tussen de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee, voor de Noord-Afrikaanse kust. Als u hier wilt gaan zeilen dan moet u rekening houden met krachtige winden, veroorzaakt door de bergen op de zuidelijke kust van het eiland.

 • De Ionische Eilanden

Op de Ionische eilanden heerst het hele jaar rond een mild klimaat. Een kalme wind blaast hier continu vanuit het noordwesten en de zee is meestal kalm. Hiermee zijn de Ionische Eilanden een ideale bestemming voor beginnende zeilers. Er zijn vele plekken waar je beschut voor anker kan gaan en kunt genieten van een heerlijke frisse duik of dat prachtige verlaten onontdekte strand.

Het adembenemende smaragdgroene water en de schitterende begroeiing op de kust en de vele activiteiten maken dat u zich hier nooit verveeld en dat is ook de reden dat vele toeristen keer op keer naar de Ionische Eilanden terug blijven komen. U raakt er simpelweg nooit uitgekeken.

Wet- en regelgeving voor als u gaat zeilen in Griekenland

Er zijn een aantal wetten, regels en gebruiken die moet kennen voordat u gaat zeilen in de Griekse wateren. Een aantal zetten wij hier voor u op een rijtje.

 • Alle boten die Griekenland binnenkomen dienen gecleared te worden door de havenautoriteiten, een sanitaire- en douanecontrole te ondergaan en te worden gecontroleerd op aanwezig geld en verblijfsdocumenten. De eigendomspapieren van het schip en de bemanningslijst worden gecontroleerd door de havenautoriteiten. De douane geeft dan een zogenaamd transit-log af dat na zes maanden vernieuwd kan worden en een maximale geldigheid heeft van een jaar. Met dit document kunt u door de Griekse wateren varen.
 • Boten moeten de originele registratie aan boord hebben en tevens beschikken over de zendvergunning voor de radio apparatuur. Minimaal een van de leden van de bemanning dient te beschikken over een certificaat om VHF / radio apparatuur te bedienen en voor boten van binnen de EU is een BTW verklaring vereist.
 • U mag de nacht alleen op de boot doorbrengen en niet in hotels aan land. Als u toch in een hotel aan land wilt gaan slapen dan dient u de havenmeester of de immigratiedienst op de hoogte te stellen.
 • Uw reisdocumenten worden niet afgestempeld als u per boot Griekenland binnenkomt, noch als u Griekenland weer per boot verlaat; Als u echter het land op een andere manier verlaat, bijvoorbeeld per vliegtuig, dan dient u uw reisdocumenten af te laten stempelen.
 • U mag in Griekenland niet vissen met duikuitrusting. U mag alleen vissen met een snorkel en dan nog alleen in bepaalde gebieden.
 • Om archeologische schatten te beschermen is het verboden om te duiken.
 • Als u met een boot door de Griekse wateren vaart dient de eigenaar van de boot zich te allen tijde aan boord te bevinden. Als de eigenaar toestemming heeft gegeven aan iemand zijn plaats in te nemen dan dient hiervoor bij de autoriteiten een document opgemaakt te worden.
 • Om een boot uit het water te halen is toestemming van de politie nodig
 • Als u met een kat of hond reist dan dient u geldige vaccinatie bewijzen bij u te hebben. Voor honden mogen deze niet ouder dan een jaar zijn en voor katten niet ouder dan zes maanden.
 • Een visum is niet nodig als u vanuit de EU komt, echter als u Turks-Cypriotische stempels in uw paspoort heeft kan u de toegang tot Griekenland ontzegd worden.


Online platform voor bootverhuur overal ter wereld
Een boot huren

Je zou dit artikel kunnen leuk vinden

De essentiële dingen om te doen op Mallorca

Het mediterrane eiland bij uitstek is Mallorca, dit eiland ontvangt een groot aantal Spaanse, Nederlandse en andere buitenlandse toeristen die willen genieten van een fijne vakantie. Samen met de eilanden Formentera, Ibiza en Menorca is Mallorca het eiland van de Balearen-archipel met het grootste oppervlak en het grootste aantal inwoners, ongeveer 3.600 km2 en meer dan 850.000 inwoners.
27-04-2021