Blog

Uw boot winterklaar maken

Door Rogier from SamBoat - 12 februari 2019

Uw boot winterklaar maken

In de stalling of in het water

Het vaarseizoen is ten einde, de winter is weer begonnen en zoals elk jaar dringt de keuze zich weer op of u uw boot gedurende de winter in het water laat liggen of dat het tijd is om uw boot op de kant en in de stalling te plaatsen. Wat u ook beslist, in beide gevallen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden.

Als de boot in het water blijft liggen dient u de meeste voorzorgsmaatregelen te treffen. Als de boot uit het water gaat is er een verschil of hij simpelweg op de kant gezet wordt of dat hij in een overdekte, verwarmde loods geplaatst wordt.

Het voordeligste is om de boot in het water te laten liggen. Meestal is dit inbegrepen in het tarief dat u reeds betaald voor uw ligplaats in de jachthaven. Let u wel goed op de plek waar uw boot ligt in de haven. Is het een rustige, beschermde haven of er is ook tijdens de winterperiode veel verkeer. Is er veel wind, golfslag of ijsvorming als het vriest, etc? Het is sowieso zaak om regelmatig een kijkje te nemen of uw kostbare bezit nog steeds in goede staat verkeerd.

Als de boot op de kant gezet wordt, dan dient dat gedaan te worden door professionals. Zij hijsen de boot met een kraan uit het water en zetten hem op blokken. Zorg ervoor dat de boot goed vastgesjord is en bescherm de romp en dek met een dekzeil tegen vuil van buitenaf. Zorg er wel voor dat er onder het dekzeil genoeg ventilatie is om schimmelvorming te voorkomen.

Als laatste kunt u ervoor kiezen de boot in een overdekte stalling plaatsen. Dit is voor de boot wellicht de beste optie, maar vaak ook de duurste. Qua voorzorgsmaatregelen hoeft u in dit geval het minste voor te bereiden.

Maak de boot hoe dan ook goed schoon voor hij de winter in gaat!

Vijf onderhoudstips voor de winter

Deze lijst is verre van volledig, aangezien het winterklaar maken van uw boot per boot verschilt. Deze lijst bevat slechts een klein aantal tips and tricks. U kent zelf uw boot het beste en uiteindelijk is een flinke dosis gezond verstand toch altijd de beste raadgever!

  1. Uiteraard is er het gewone onderhoud aan de motor dat u altijd al op reguliere basis uitvoert. Denk aan olie verversen en filters vervangen. Doe dit ook voor de winter, maar er zijn een aantal extra dingen waar u op moet letten. Heeft u open koelsysteem? Zorg er dan voor dat er geen water meer in het systeem zit door het eruit te laten lopen. Vervang dit door antivries. Dit zorgt ervoor dat de motor niet beschadigd als het vriest. Bij een gesloten koelsysteem hoeft u geen speciaal onderhoud te plegen. Voor wat betreft de brandstof, het verdient de voorkeur de boot helemaal vol afgetankt de winter in te sturen. Dit voorkomt condens in de brandstoftank. U kunt een additief aan de brandstof toevoegen om degradatie tegen te gaan.
  2. Als u gasflessen aan boord heeft haal deze dan van boord. Koppel de flessen af, neem ze mee naar huis en sla ze daar op. Dit is ook een goed moment om de slangen te checken en eventueel te vervangen. Een goede tip is om ze sowieso elke drie jaar te vervangen, ook als ze er nog redelijk goed uit zien. De accu’s houdt u het beste volledig opgeladen. Ga af en toe naar de boot en laadt ze op of, als dit mogelijk is, koppel ze af en neem ze meer naar huis om ze daar in opgeladen toestand te bewaren tot het volgende seizoen. Vet alle draaiende onderdelen zoals lieren en tandwielen goed in, haal zoveel als mogelijk de elektrische apparaten van boord en bescherm contactpunten tegen corrosie door ze in te spuiten met waterafstotende spray.
  3. Voor wat betreft de watervoorziening, zorg dat in alle leidingen het water vervangen is door antivries. Dit geldt uiteraard ook voor het toilet. Om deze systemen klaar te maken voor de winter vult u ze niet met dezelfde antivries als de motor of van uw auto, maar u gebruikt hiervoor een speciale niet giftige variant. Laat al het water uit uw zoetwatertank lopen.
  4. Verwijder uw voorraad en bescherm uw interieur. Dit lijkt zo logisch en toch vergeten mensen soms hun voorraden van boord te halen. Leeg alle kastjes en haal alle bederfelijke voorraad van boord. Alle levensmiddelen waar water inzit en ook flessen frisdrank etc. haalt u van boord. Kussens, gordijnen en eventueel kleding, haal alles van boord en neem het mee naar huis. Er kan schimmel inkomen en dat krijgt u er nooit meer uit.
  5. Verwijder de zeilen en andere canvas overkappingen. Neem deze mee naar huis en sla ze droog op. De zeilen kunt u eventueel mooi in de winter laten wassen, maar doe dit alleen als het echt nodig. De kwaliteit van uw zeilen kan achteruit gaan door te vaak wassen.

Klussen in de winter

Als u roestplekken tegenkomt op de boot, behandel deze dan voor de boot de winterstalling in gaat. Verzeker u ervan dat de vochtige winter er geen vat op krijgt en de roset erger kan maken. Gaat uw boot in de winterstalling? Check dan met de beheerder of de boot toegankelijk blijft! Zodoende kunt u er de gehele winter bij en op uw gemak wat schilder en andere opknapwerkzaamheden uitvoeren. Uw boot zal schitteren als nooit tevoren, wanneer hij weer te water gelaten wordt!

Online platform voor bootverhuur overal ter wereld
Een boot huren

Je zou deze artikelen kunnen leuk vinden